Der tales mere og mere om kødløse retter og, om at leve som veganer eller vegetar. Nogle mener det er sundt, eller gør det af hensyn til dyrevelfærd og klimapåvirkningen.
Men det er ret beset få, som virkelig efterlever det. I Danmark er det hver femte, der laver vegetarretter en eller flere gange om ugen, og 7% som spiser vegansk ugentligt, mens 4% altid er vegetarer. Det viser friske tal fra Index Danmark/Gallup.
I Struer er det dog færre med 13%, der får vegetarmad en eller flere gange om ugen. Her går omstillingen til at spise grønt langsommere – eller måske beboerne simpelthen bare foretrækker kød.
Det er tydeligt, at der ligger en holdning bag. Jo mere folk går op i bæredygtighed, miljø og klima, jo oftere laver de vegetar- og veganermad.
Der er flere kvinder, end mænd, som går op i kødfri mad, og der er en klar aldersforskel. Unge, og især de 25-39-årige, er hyppige vegetarer. De spiser kødfrit 2-3 gange så tit, som personer over 60 år.