Holstebro Museum: Historien bag Halloween og dens keltiske rødder

dato

Så er der nyt fra Holstebro Museum
ROER, SLIK OG ONDE ÅNDER

I disse mørke dage er sløret mellem de levende og de dødes verden særligt tynd.

Det forestillede man sig i hvert fald i det keltiske Irland i tiden omkring år 0. I disse dage rejste dem, der i årets løb var døde, mod dødsriget. De levende hjalp sjælene på vej, skar roelygter og holdt onde ånder væk. Børnene fik frugt og nødder.

Da kristendommen kommer til de britiske øer, opstår All Hallow's Eve - Halloween - i 800-tallet som en form for kristen version af den gamle, keltiske tradition.

Den kristne Halloween-tradition er den, vi kender som Allehelgens aften. Oprindeligt mindes vi de døde denne aften - både kristne helgener og vores egne døde.

Migration til Amerika i 1800-tallet var massiv, og mange traditioner blev medbragt fra fædrelandet. Også Halloween. Gennem årene er det blevet til dén tradition, vi kender i dag: Udhulede græskar, uhyggelig udklædning og en masse slik.

I dag er Halloween en festlig lejlighed i børnehøjde. Men undertonen af folketro er der stadig. Og måske er sløret mellem verdener virkelig lidt tyndere netop i aften.

Hvordan fejrer I Halloween hjemme i jeres familie?

Et Halloween-postkort fra 1920'erne.
Tre drenge skærer en græskarlygte. Amerika, 1917.

Holstebro Museum er kommerciel partner med VORES Struer og oplysningerne er hentet fra deres Facebookside. Støt lokalt og giv en tommel op på deres side.

Se mere om Holstebro Museums på deres hjemmeside.

Denne artikel er skrevet af System.

Seneste på facebook