Holstebro Museum genfinder pansergrav fra 2. verdenskrig i villakvarter

dato

Så er der nyt fra Holstebro Museum
PANSERGRAVEN GENFUNDET

Vores arkæologer har (gen)fundet et pansergravsforløb i et villakvarter i den vestlige del af byen.

Ud fra gamle kort og luftfotos havde vi en formodning om, hvor et forløb af den gamle pansergrav, som omkransede Holstebro under 2. verdenskrig, kunne findes. Opmålinger med georadar bekræftede, at vi havde fundet det rette sted.

Tyskland, som havde besat Danmark fra april 1940, var særligt opmærksomme på en mulig invasion fra vest. Efter at de allierede havde invaderet Normandiet i 1944, frygtede tyskerne, at de næste angreb kunne komme via den jyske vestkyst. Hvis forsvarslinjen langs kysten fejlede, ville det være muligt at trække sig tilbage til Holstebro.

En pansergrav er typisk en V-formet nedgravning, der med sin dybde og hældning gør det svært for kampvogne at passere. Pansergravene blev anlagt af værnemagten under 2. verdenskrig. Deres formål var at standse fjendens kampvogne, som ville falde ned i gravene, hvis de gjorde forsøget på at krydse dem.

Forløbet af den genfundne pansergrav er 4 meter dybt og 6 meter bredt. Modsat en traditionel pansergrav, der har en spids bund, er bunden på denne pansergrav flad. I samtiden findes begge typer dog afbilledet på illustrationer.

På den strækning, vi for nyligt har undersøgt, er der bortgravet 18 m3 jord for hver løbende meter. Hvis vi antager, at det er retvisende for hele pansergravens strækning, vil det være 170.892 m3 jord. Hvis hver arbejder har kunnet grave 3 m3 i løbet af en 8-timers arbejdsdag, har det svaret til 56.964 dagsværk, at få pansergraven færdiggravet.

Pansergraven rundt om Holstebro var en investering, men en noget dyr en. Det har kostet mange lønninger at grave den, og ligeledes har det været dyrt at holde den åben grundet lejeudgifter af markerne, hvor den har ligget. Det har også krævet mange arbejdstimer at dække den til igen.

Billede 1: Pansergravsforløbet efter opmålinger med georadar.
Billede 2: Tolkning af området. Den sorte markering er selve pansergravens forløb, og det skraverede grønne er den opgravede jord.
Billede 3: Illustration af en pansergrav med flad bund.
Billede 4: Markering af pansergravens placering rundt om Holstebro.
Holstebro Museum er kommerciel partner med VORES Struer og oplysningerne er hentet fra deres Facebookside. Støt lokalt og giv en tommel op på deres side.

Seneste på facebook