Struer: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv

Foto: AIDS-Fondet. Palle Lykke Ravn fra Struer sammen med AIDS-Fondets Susse Wold ved fernisering af udstillingen Positive portrætter på Københavns Rådhus
dato

Palle Lykke Ravn fra Struer er en af de 13 personer med hiv, der kan ses på en række portrætter, som skal vise os et nyt billede af livet med sygdommen. Nu kommer udstillingen Positive portrætter til Gimsinghoved, hvor de store malerier kan ses i påsken.

Lad os male et nyt billede af livet med hiv. Sådan lød AIDS-Fondets opfordring til kunstmaler Mathilde Fenger, som er kunstneren bag udstillingen Positive portrætter, der kan ses på Gimsinghoved Kunst- og kulturcenter fra den 27. marts til den 7. april.

Udstillingen består af 12 portrætter på halvanden gange to meter, der afbilleder 13 mennesker med hiv. Et af portrætterne er af Palle Lykke Ravn fra Struer, som stiller op, fordi han gerne vil fjerne det tabu, som bliver ved med at hænge ved hiv.

- Det er mit håb, at vi kan få smidt fordommene om hiv og aids i skraldespanden. De hører en anden tid til, siger Palle Lykke Ravn.

Han var ni år, dan han og 90 andre danske blødere blev smittet med hiv gennem deres livsvigtige blødermedicin – 24 af dem overlevede. Der var mange hårde år, hvor døden var tæt på, men i dag har han et liv næsten som alle andre.

- Nu er jeg 48 år, er gift og er far til tre drenge, noget der virkede som en uopnåelig drøm i mange år, siger Palle Lykke Ravn.

For Palle Lykke Ravn er det noget ganske særligt, at udstillingen Positive portrætter kommer til hans hjemby Struer.

- Positive portrætter har kun været udstillet på Københavns Rådhus, så det bliver stort at se dem her i Struer. Portrætterne giver et helt unikt indblik i 13 forskellige menneskers liv med hiv, og når man ser dem sammen, får man et nyt og mere nuanceret billede af livet med hiv, siger Palle Lykke Ravn.

Han er selv til stede ved åbningen af udstillingen den 7. marts. Det samme er AIDS-Fondets direktør Lars Christian Østergreen.

Omgærdet af tabu

Hiv og aids er ikke noget, vi taler om. De færreste af os kender nogen, der har hiv. Og de fleste af os har et billede af, at det er noget, som var et stort problem for mange år siden – eller langt fra hvor vi bor.

Men for 6.800 mennesker herhjemme er hiv ikke et falmet billede fra fortiden. De lever med sygdommen.

- Det er ikke længere en dødsdom at få hiv, og de fleste lever et godt liv med sygdommen, men der et tabu, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. Det skal vi gøre op med, for tabuet gør det svært for mange at leve med hiv, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.

Han forklarer, at frygten og fordommene lever videre, selvom der er sket en enorm udvikling medicinsk, og vi i dag ved meget mere om sygdommen.

- Det er som om vores billede af hiv er frosset på det tidspunkt, hvor de store aids-kampagner stoppede, og der ikke længere blev talt om hiv og aids. Vores billede af hiv er sammen med frygten og fordommene gået i arv, så unge vokser op med vores opfattelser fra dengang, siger Lars Christian Østergreen.

FAKTA:

Når man er i behandling for hiv, falder mængden af virus så meget, at man ikke kan give hiv videre til andre. Heller ikke hvis man har sex uden kondom.

Hiv er en forkortelse for Human Immundeffekt Virus. På dansk kan man sige, at hiv er en virus, som angriber immunforsvaret hos mennesker.

Aids er en diagnose, man kan få, hvis man har hiv og bliver ramt af nogle bestemte sygdomme, som kun kan udvikle sig, når ens immunforsvar er svækket.

Om maleren

Mathilde Fenger har med sit kunstneriske virke revitaliseret historiemaleriet og vist, at genren både er vigtig og relevant i det 21. århundrede.

Mathilde Fenger har tidligere skabt en serie værker samt hovedværket ’Transition’ (2012) til Det Nationalhistoriske Museum af den danske tilstedeværelse i Afghanistan, ligesom hun senest i 2021-2022 malede en ikonisk serie samtidshistoriske malerier om Nordsøens liv og mennesker.

Derudover har Mathilde Fenger skabt historiemaleriet ’Justitia’, af rigsretssagen mod tidligere minister Inger Støjberg.

Hun har desuden portrætteret både H.M. Dronning Margrethe og H.M. Dronning Mary.


Kilde: AIDS-Fondet
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook