Når borgere spiller en afgørende rolle i arkæologisk forskning

Foto: Privat foto. Frants Fugl Vestergaard er en erfaren detektorfører og bor i Lemvig Kommune. Det var ham, der fandt det unikke guldsmykke, som lige nu er udstillet på Holstebro Museum.
Profilbillede
dato

Holstebro Museum inviterer til et inspirerende foredrag om DIME, et af Danmarks nyeste og mest ambitiøse borgerdrevne forskningsprojekter. Arrangementet finder sted den 18. juni 2024 og vil give et unikt indblik i, hvordan almindelige borgere i samarbejde med forskere skaber ny viden og gør spændende opdagelser.

DIME (Digitale Metaldetektorfund) er et eksempel på "citizen science" eller borgervidenskab, hvor frivillige metaldetektorentusiaster registrerer deres fund i en fælles digital database. Udviklingsgruppen bag projektet består af Aarhus Universitet, Moesgaard Museum, Nordjyllands Historiske Museum og Museum Odense.

Foto: Guldsmykket er danefæ og fundet af detektorfører Frants Fugl Vestergaard. Lige nu er smykket udstillet på Holstebro Museum, hvor det kan opleves. (Foto: Søren Greve, Nationalmuseet).

Til et foredrag den 18. juni 2024 vil Andres Minos, en af de ledende forskere bag projektet, fortælle om, hvordan borgeres engagement og frivillige indsats er afgørende for forskningens succes. Andres Minos er lektor og afdelingsleder ved Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet og kommer blandt andet med tips og tricks til at bruge DIME.


Foto: Andres Minos er lektor og afdelingsleder ved Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet. Den 18. juni 2024 holder han foredrag på Holstebro Museum. (Foto: Aarhus Universitet).

Uvurderlige bidrag

- Borgernes deltagelse i DIME-projektet viser, hvordan vi sammen kan skabe ny viden og forståelse af vores fælles kulturarv. Frivilliges bidrag er uvurderlige, og det er inspirerende at se den entusiasme og dedikation, de bringer til projektet, forklarer Astrid Toftedal Jensen, der er arkæolog og museumsinspektør ved Holstebro Museum.

Foredraget den 18. juni 2024 kl. 19-21 vil også omhandle, hvordan teknologien har revolutioneret måden, vi indsamler og analyserer arkæologiske fund på. Deltagerne får en førstehåndsoplevelse af, hvordan digitale værktøjer gør det muligt for alle at blive en del af den videnskabelige proces – uanset baggrund og forudsætninger.

Arrangementet er åbent for alle med interesse for historie, arkæologi og borgervidenskab.

Praktisk information:

Den 18. juni 2024 kl. 19.00

Holstebro Museum, Museumsvej 2B, 7500 Holstebro

Billet købes på forhånd: 50 kr.

Gratis for medlemmer af Holstebro Museumsforening.

For yderligere information og tilmelding, besøg: Foredrag om DIME: Det digitale museum

Om Holstebro Museum:

Holstebro Museum arbejder for at bevare og formidle lokalhistorie gennem udstillinger, forskning og events. Museet tilbyder en bred vifte af aktiviteter og oplevelser for hele familien.

Kilde: Holstebro Museum